Al eens nagedacht over uw backup?

ict diensten voor ondernemers

Al eens nagedacht over uw backup?

11 February 2017 Uncategorized 0

Heeft u wel eens nagedacht wat er gebeurt als de harde schijf in uw computer stuk gaat? Wat bent u kwijt? Kan er nog iets teruggehaald worden? Wat als de hele computer stuk gaat? Waar staan alle foto’s?

In iedere computer zit(ten) een of meerdere harde schijven. Op deze schijf staat niet alleen het besturingssysteem waardoor de computer doet wat hij moet doen, maar ook uw foto’s, administratie, documenten, muziek en andere veelal dierbare herrineringen. Vaak ook alle e-mail.

Als deze harde schijf defect gaat zijn al deze gegevens voorgoed weg. Tenminste, als er geen backup is, of als de gevens in de “cloud” staan. Er zijn verschillende manieren om uw bestanden veilig te stellen.

  • Met een USB stick. Is eigenlijk niet aan te raden vanwege beperkte opslagruimte en een stick is klein dus makkelijk kwijt te raken of wordt per ongeluk voor iets anders gebruikt. Vereist wel discipline. Maar in principe kun je dit als backup bestemming gebruiken.
  • Met een USB schijf. Dit is de makkelijkste en goedkoopste manier van echt backuppen omdat een harde schijf meer ruimte heeft en je er dus meerdere versies van de backup op kunt bewaren. Aan te raden als je maar 1 computer hebt.  Je kunt hiervoor de ingebouwde backup van Windows gebruiken die gratis is. Een betere optie is de backup software van Acronis.
  • Een USB schijf die in plaats van op 1 computer, op de router aangesloten zit. Is meestal wel traag, maar goedkoper dan een NAS. Kan niet op alle routers of modems, maar als die mogelijkheid er wel is, is dit een goedkope oplossing.
  • Met een zgn NAS. Dit is een harde schijf met een netwerk aansluiting waarop de backup van 1 of meerdere computers en/of laptops gemaakt kan worden. Als deze NAS ook gebruikt wordt om alle gegevens op te slaan, dan hoeven de aangesloten computers niet gebackupped te worden, maar de NAS dus wel! Dit kan gemakkelijk met een 2e NAS die het best buitenshuis geplaatst kan worden, bv bij familie of vrienden, of het bedrijf. U kunt dan bv ook afspreken dat zij ook een deel van uw NAS mogen gebruiken om hun NAS te backuppen. Zo kun je elkaar uit de brand helpen.
  • Backup naar de cloud, bv KPN online backup, CrashPlan of bij een backup pakket van Acronis. Eenmalige kosten zijn er niet, maar wel maandelijkse. Voordeel is ook dat de backup in een datacenter staat wat een hoge beschikbaarheid biedt. Nadeel is dat de eerste backup erg lang kan duren als je veel gegevens hebt, en als je een complete backup terug moet zetten kan dit ook dagen duren.
    Wat de beste oplossing is, is voor iedereen anders. Heb je veel gegevens, zijn die ook onmisbaar, hoeveel moeite wil je er aan besteden, wat is heb je voor een backup over qua financiën?

Hoe dan ook, er is altijd een oplossing die ik samen met u kan bedenken en uitvoeren.