Wifi problemen?

ict diensten voor ondernemers

Wifi problemen?

11 February 2017 Uncategorized 0

We kennen het allemaal: trage of helemaal niet werkende wifi. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verkeerde plaats van de router of het zgn. access point. Ook de vele andere wifi netwerken in de nabijheid kunnen ervoor zorgen dat je eigen wifi slecht werkt. Er wordt dan nogal eens een extra router geplaatst, wat soms helpt, maar vaak ook niet. Of het werkt maar voor korte tijd omdat de buren een ook router bijplaatsen omdat zij last hebben van jou nieuwe router. Gevolg is dat de “lucht” helemaal vol zit met wifi netwerken die elkaar storen. Hierdoor moeten de wifi routers of access points met elkaar gaan onderhandelen wie er even mag gaan zenden en ontvangen. Dit veroorzaakt lange wachttijden.

Meestal is er wel een oplossing. Bijvoorbeeld door een juiste indeling van de kanalen. Er zijn er echter maar 3 die elkaar niet storen. In de praktijk heb je dus vrijwel altijd last van elkaar. Zolang de wifi zenders niet te dicht bij elkaar staan is dit geen probleem. Anders moet je met een zgn wifi scanner kijken welk van de 3 kanalen het minst bezet is en dit kanaal kiezen voor jou router of access point.

Beter is het instellen van de wifi op 5Ghz, wat door de meeste nieuwere routers en access points gebruikt kan worden. Op 5Ghz is meer ruimte, er zijn dus meer vrije kanalen en er kan een hogere snelheid gehaald worden. Nadeel is dat deze hogere frequentie minder ver reikt en minder goed door muren heen gaat.

Een oplossing hiervoor kan het bijplaatsen van een extra access point zijn. Deze dient dan wel nauwkeurig geplaatst te worden zodat je het al bestaande netwerk niet stoort. Het beste is bedraad aasluiten op het al bestaande netwerk en met dezelfde naam en instellingen geconfigureerd te worden zodat je telefoon, laptop of tablet vanzelf overschakeld op het bijgeplaatste access point.

 

Uiteraard kan ik dit alles voor u doen.